Oracal® 631, 751C en 951

  • Geplaatst op
  • Door Peter

Wanneer je iets wilt bedrukken, of dit nu je kastdeur, tafelblad of auto is, dan biedt Oracal vele mogelijkheden. Er zijn specifiek drie Oracalfolies uitermate geschikt om te gebruiken bij het bedrukken van objecten van je wens. Dat zijn de Oracal® 631 Exhibition Cal, 751C High Performance Cast en 951 Premium Cast. Deze drie Oracalproducten hebben allemaal andere eigenschappen en zijn geschikt voor verschillende doeleinden.

Oracal® 631 Exhibition Cal

Oracal® 631 is het dikst van de drie folies. De Oracal® 631-folie is gemaakt van pvc en verkrijgbaar in 60 kleuren. Het is ook weer gemakkelijk te verwijderen als je het niet meer nodig hebt. De 631 gaat ongeveer drie jaar lang mee en is bedoeld voor binnengebruik.

 

De Oracal® 631 is een matte, zachte folie die heel geschikt is voor korte en mediumlange projecten, zoals een beursstand of voor belettering op bijvoorbeeld je winkelpui. Maar ook als je snel verveeld raakt op je interieur is deze folie geschikt om een muur- of raamsticker mee te maken. Deze folie kun je goed bewerken met snijplotters, waardoor hij veelzijdig gebruikt kan worden.

Oracal® 751C High Performance Cast

Als je bezig bent met een groot (buiten)project, dan is de Oracal® 751C een betere keuze. Deze gegoten folie kan namelijk ook heel goed buiten gebruikt worden. Per kleur varieert ook de duurzaamheid van de folie: van 8 jaar voor zwart/witprints tot 3 jaar voor een gouden of briljantblauwe folie (zie voor meer het overzicht onderaan deze pagina). De Oracal® 751C is verkrijgbaar in 166 hoogglanskleuren, maar ook beschikbaar in mat zwart en mat wit.

 

De folie is iets dunner dan de 631, namelijk 60 micron. Het materiaal is heel gemakkelijk uit te snijden en goed te gebruiken op ongelijke oppervlakken. Deze folie is bedoeld om te gebruiken op personenauto’s en vrachtwagens. Ook kan er gemakkelijk geprint worden op deze folie. Voor belettering en decoratie is deze folie ook heel goed te gebruiken.

Oracal® 951 Premium Cast

De Oracal® 951 Premium Cast heeft vele dezelfde eigenschappen als de 751C. Zo is het ook een gegoten folie die uitstekend uit te snijden is. Ook de 951 is uitstekend te gebruiken voor belettering of decoratie, maar ook voor personenauto’s of vrachtwagens. De folie is geschikt voor applicatie op oneven oppervlakken en heeft een hoogglans finish.

 

Het verschil met de 751C is dat de 951 nóg iets dunner is. Hij is namelijk slechts 50 micron dik. Deze Oracalfolie is er in 97 verschillende kleuren en óók in mat zwart en mat wit beschikbaar. Hij is het beste aan te brengen op harde materialen zoals glas of staal. Met de 951 krijg je advertentiemateriaal van hoge kwaliteit.

Hoe je je Oracalproduct moet bewaren

Alle Oracalproducten worden geleverd op een rol, welke óf opgehangen, óf opstaand bewaard moet worden. De rollen moeten altijd opgeslagen worden op een koele, droge plaats en mogen niet in direct zonlicht komen. Voordat de folies gebruikt worden, moet het plakgedeelte zijn geacclimatiseerd aan de vochtigheid en temperatuur waarin de folie uiteindelijk geplaatst wordt.

 

Ideaal gezien is er een vochtigheid van 40 tot 50% en is de temperatuur tussen de 18 en 22 graden Celsius. Een luchtvochtigheid of temperatuur die veel hoger of lager is dan hierboven beschreven, kan ervoor zorgen dat het beschermpapier uitzet of inkrimpt. Hierdoor kan het zo zijn dat de plakfolie niet goed vlak meer is en de afmetingen van uitgesneden stukken afwijken. Per folie kan de ideale luchtvochtigheid en temperatuur variëren, dus we raden altijd aan om de (bewaar)instructies van ieder afzonderlijk product goed te lezen.

Hoe je je Oracalproduct moet aanbrengen

Bij het werken met plakfolies is het altijd belangrijk om te zorgen dat het oppervlak waarmee je gaat werken altijd helemaal glad, schoon en vetvrij is en vrij is van wax en siliconen. We raden aan om het oppervlak schoon te maken met isopropanol en daarna meteen met een schone (thee)doek droog te wrijven. Indien het oppervlak niet schoon genoeg is, kunnen er luchtbelletjes vormen onder de folie. Dit kan ook als de lak van het oppervlak nog te nieuw is. Hierom raden wij aan ten minste drie weken te wachten na het aanbrengen van een nieuwe laklaag.

 

Wanneer je de Oracalfolie gaat aanbrengen, leg dan de folie met de beschermlaag naar boven. Trek altijd het beschermpapier van de folie (in een hoek van 180 graden) en niet andersom (de folie van het papier) en verwijder niet meer van het papier dan je n eerste instantie nodig hebt om een begin te maken met het aanbrengen van het materiaal.

 

Om het materiaal helemaal glad aan te brengen en te zorgen dat er geen lucht onder het folie blijft, wrijf je met een doek of je hand met grote, overlappende streken, van boven naar onder, langzaam de rest van de folie op het oppervlak, terwijl je meer papier van het folie verwijdert. De eerste 24 uur is het belangrijk dat de temperatuur niet plotseling sterk daalt. Mocht dit wel gebeuren, verwarm dan het oppervlak met warme lucht, bijvoorbeeld met een föhn.

Hoe je je Oracalproduct moet verwijderen

Voor het verwijderen van de folie moet de kamertemperatuur ten minste 20 graden Celsius zijn. Vooraf het oppervlak opwarmen is een goed idee, omdat de folie dan beter loskomt. Gebruik een mes om voorzichtig een hoekje los te maken en trek de rest van de folie in een hoek van 180 graden van het oppervlak. Verwijder eventueel achtergebleven plaksel met een lakverdunner.

De eigenschappen op een rij

Overzichten zijn altijd handig bij het maken van een beslissing. Zo kun je gemakkelijk de verschillende opties met elkaar vergelijken en meteen alle voor- en nadelen zien. Daarom hieronder nog even alle eigenschappen van Oracal® 631, 751C en 951 overzichtelijk op een rij:

 

Oracal® 631 Exhibition Cal

Oracal® 751C High Performance Cast

Oracal® 951 Premium Cast

Zachte PVC-folie (80 micron)

Gegoten PVC-folie (60 micron)

Gegoten PVC-folie (50 micron)

Verkrijgbaar in 60 matte kleuren

Verkrijgbaar in 116 hoogglanskleuren, mat zwart en mat wit

Verkrijgbaar in 97 hoogglanskleuren, mat zwart en mat wit

Gemakkelijk te bewerken met snijplotters

Zeer duurzaam en maatvast, ook op ribbels en klinknagels

Zeer duurzaam en maatvast, ook op ribbels en klinknagels

Voor kort/mediumlang gebruik, gaat circa 3 jaar lang mee

Geschikt voor buitengebruik:

Zwart/wit: 8 jaar

Transparant/gekleurd: 7 jaar

Metallic: 5 jaar

Goud L, briljantblauw L: 3 jaar

 

Geschikt voor markeringen, belettering en decoratie van beursstands

Geschikt voor hoge kwaliteit adverteren op vrachtwagens en openbaar vervoer en om te bedrukken

Geschikt voor hoge kwaliteit adverteren op personenauto’s, plakt vooral goed op harde materialen (staal, glas)

Verwijderbaar polyacrylaat

Permanent oplosbaar polyacrylaat

Permanent oplosbaar polyacrylaat

Duitse goedkeuring: ORACAL® 631M: DIN EN 13501-1

Duitse goedkeuring: ABG (StVZO §22a) en  DIN EN 13501-1

Duitse goedkeuring: ABG (StVZO) en DIN 4102-B1 (brandwerend)