Latex- water en solvent gebaseerde inkten

Een overzicht van de verschillende soorten inkt en hun toepassing. Wanneer is Latex beter en wanneer toch maar kiezen voor Solvent inkten.

Welke inkt is het beste voor welke applicatie met een (professionele) grootformaat printer?

 

De technologie van grootformaat printen blijft zich verbeteren en dit blijft groeien op de markt. Met zijn verbeteringen blijft de vraag naar deze producten stijgen. De markt van grootformaat printers is een complexe markt en mensen moeten kennis hebben over de technologie die hierbij komt kijken om zo een beslissing te nemen over de producten. Verschillende soorten inkt die gebruikt worden in grootformaat printers worden hieronder genoemd, samen met hun voordelen en nadelen.

1-      Waterhoudende Inkjet Printing

Dit is 1 van de meest gebruikte inkjet technologieën die wordt gebruikt in grootformaat printers. Meer dan 78% van de printers die in 2012 verkocht werden waren op water gebaseerde inkjet printers.

Voordelen

 • De inkt die in waterhoudende printers wordt gebruikt is gebaseerd op water en daarom milieuvriendelijker. Ze kunnen met gemak in elk kantoor geïnstalleerd worden zonder het gevaar van chemisch gevaarlijke dampen.
 • Met waterhoudende printers is het heel eenvoudig om, direct wanneer deze uit de doos is, te beschikken over een hoge kwaliteit van kleurenweergave.
 • Deze beschikken over de beste resolutie.
 • U hoeft de printer alleen maar aan de sluiten op een normaal elektrisch stopcontact en er is geen speciale ventilatie nodig voor de printer.
 • Ze zijn goedkoop.

 

Nadelen

 • Voor grafische toepassingen is een speciale coating vereist in de media zodat de inkt goed vasthoudt.
 • Het gebruiken van inkt en papier op deze printers zal duurder zijn.

Het beste gebruik van deze printers

Waterhoudende printers worden gebruikt om (voor) het volgende te printen:

 • Professionele fotografen
 • Indoor bewegwijzering
 • Pre-press en Proofing
 • Bewegwijzering van buiten voor korte termijn en banners.
 • Kunstwerken

 

Fabrikanten komen nu met nieuwe systemen zodat de resolutie, beeldkwaliteit en snelheid kan worden verbeterd.

2-      Latex Inkjet Printen

Op hars en latex gebaseerde inkt zijn twee van de up to date producten op het gebied van Inkjet. Het hoofdingrediënt voor deze beide inktsystemen is water en de aanvoer van kleur is, of gebaseerd op hars, of op latex. Om de inkt op de juiste manier te drogen moet er ook een verwarmingselement in de printer worden aangebracht.

Voordelen

 • Er is geen extra ventilatie nodig om het produceren van schadelijke stoffen tegen te gaan omdat de inkt op water is gebaseerd.
 • De prints blijken enorm goed te zijn voor bewegwijzeringsapplicaties.
 • Het effect op de natuur door het printen wordt ook verminderd door formuleringen van latex te gebruiken die op water zijn gebaseerd.
 • Voor outdoor en indoor applicaties zijn deze twee beiden een betrouwbare printoplossing.

Nadelen

Latex printers verbruiken veel meer energie en vergelijking tot andere inkjet technologieën omdat bij het bewerken van de media, pre-print en post-prints een verwarmingselement nodig is.

3-      Solvent Inkjet Printing

Solvent inkjet printers worden hoofdzakelijk gebruikt voor outdoor toepassingen zoals afbeeldingen op voertuigen en banners.

Voordelen

Solvent printers printen op elk ongecoat materiaal en verbinden met het oppervlak van het materiaal zodat het goed op de ondergrond blijft zitten.  Nieuwe mild- en eco-solvent inkten inkten ondervangen deze problemen goeddeels en zijn goed betaalbaar. Daarnaast ondersteunen ze ook beter het gebruik van zowel zilver- als metaaleffecten zonder de printkoppen te zwaar te belasten.

Nadelen

De dampen zijn het grootste probleem met solvent inkjet technologieën. Het vinyl moet ook voor outdoor ook gelamineerd zijn om de duurzaamheid te verlengen..

Tenslotte

Bij het kiezen van inkt moet u nadenken over het doel van het printen en de capaciteit van deze printer vanuit verschillende opzichten.