Applicatietape tips en trucs

 • Geplaatst op
 • Door Peter
Applicatietape tips en trucs

Overzicht van diverse typen applicatietape en toepassingen plus troubleshooting

Applicatietape Gids

In dit overzicht leest welke standaard applicatietapes er zijn en hoe u problemen kunt oplossen in het gebruik hiervan.

 

Welke applicatietape moet ik gebruiken?

Het gebruik van applicatietape die niet geschikt is voor de specifieke toepassing kan u niet alleen geld kosten, maar ook tijd en misschien zelfs uw planning verstoren. Applicatie tape moet de juiste kleefkracht of "tack" hebben om de uitgesneden vinyl belettering van de liner/schutvel te tillen, maar moet ook gemakkelijk van de vinyl belettering kunnen worden verwijderd zodra deze op het oppervlak van de applicatie is overgebracht.

Soorten kleefmiddelen op applicatietape

Kleefsystemen variëren in applicatietapes. Sommige zijn op rubber gebaseerd en andere op acryl.

 

(Natuur)Rubber

Natuurrubber, Oratape MT52 series en R-tape applicatietapes hebben een natuurlijke rubberlijm die zeer stabiel is. Ze hebben vrijwel geen opbouw van kleefkracht - snelle initiële tack - wanneer ze gedurende langere tijd op vinyl worden aangebracht. Zij zijn ook zeer glad en consistent en brengen daarom geen "textuur" over op de vinylbelettering. Rubberen kleefband is een synthetisch polymeer dat vaak wordt gebruikt in het klittenbandsysteem. Het is gewoonlijk minder duur en heeft een hogere aanvangshechting dan lijmen op acrylbasis, maar rubberlijm is gevoeliger voor vocht en hoge temperaturen, waardoor het na verloop van tijd kan breken. Het is ook geen goede keuze voor gebruik met oplosmiddelen of chemicaliën die kunnen wegslijten op de rubber. Rubber hecht uitstekend op plastic voorwerpen en in binnenruimtes waar er minder kans is op drastische temperatuursveranderingen. Het heeft een uitstekend uithoudingsvermogen bij licht gebruik. Natuurlijke rubberlatex heeft extreme rek-, scheur- en duurzaamheidseigenschappen. Synthetisch rubber is de term voor kunstmatig gemodificeerd rubber dat voornamelijk is gesynthetiseerd uit bijproducten van aardolie. Synthetisch rubber is algemeen bekend om zijn elasticiteit en betere temperatuur/chemicaliën bestendigheid.

 

Acryl.

Applicatietapes op acrylbasis zoals de OraTape MT95 series hebben de neiging hun kleefkracht op vinyl in de loop van de tijd, te vergroten. Dit kan in sommige toepassingen wenselijk zijn, maar na verloop van tijd kan de kleefkracht toenemen en kan het moeilijk worden om de tape na de transfer van de vinylbelettering te verwijderen. Hoe korter de tijd tussen het aanbrengen van de applicatietape en het aanbrengen van de belettering, hoe beter. Lijm op acrylbasis is een synthetische vezel gemaakt van een polymeer. Naast klittenband wordt een grote verscheidenheid aan producten van acryl gemaakt, waaronder textiel en woninginrichting. Ze werken goed op een breed scala van materialen, zoals hout, metaal, glas en buiten- en waterdichte voorwerpen. Acrylaatlijm is goed bestand tegen vocht en kan drastische temperatuurveranderingen en seizoensgebonden elementen zoals ultraviolet licht en vrieskou verdragen.

Het vergt ongeveer 24 uren voor een kleefstof op acrylbasis om volledig aan een oppervlakte te plakken. Een uitstekende keus voor ruwe openluchtvoorwaarden en variërende temperaturen, acryl is bestand tegen oplosmiddelen en chemische producten, makend tot het een nuttig product voor de industriële sector. Acrylaatlijm is duurder dan rubberlijm, maar heeft het vermogen om jaren stabiel te blijven. Acrylaatlijm, vooral te vinden in tapes, laat een kleverig residu achter dat soms moeilijk te verwijderen is als het na verwijdering van de lijm op het oppervlak achterblijft.

 

Het kiezen van applicatietape

Papier versus  Acryl - plastic applicatietape

Er zijn twee verschillende soorten transfer tapes; papieren tape en doorzichtige of transparante tape. Voor de meeste toepassingen volstaat één van beide, zodat het grotendeels een kwestie van persoonlijke voorkeur is. Maar er zijn essentiële verschillen waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze van de ene of de andere soort. Hier volgt een snelle vergelijking.

Papier Voor- en nadelen. Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat papiertape uit een papieren deklaag met een laag kleefstof. Het is in wezen industriële afplaktape. Net als afplaktape is het over het algemeen enigszins doorschijnend, maar niet transparant. Het is over het algemeen zachter en flexibeler dan doorzichtige tape. Het belangrijkste voordeel is het brede scala aan kleefkrachtniveaus. Papieren kleefband is verkrijgbaar met een lage, gemiddelde of hoge kleefkracht. Het is doorgaans ook minder duur dan doorzichtige tape.

Het andere grote voordeel van papieren kleefband is de poreuze aard van de dekfolie. Dit maakt het ideaal voor gebruik met toepassingsvloeistoffen zoals RapidTac of SureGlide. Dit natte applicatieproces kan vloeistof onder de tape vasthouden. Bij papieren tape is dit geen probleem, omdat de vloeistof door de film van de tape kan worden geperst en met een papieren handdoekje kan worden weggeveegd.

De grootste verdienste van papieren tape is zijn veelzijdigheid. Er is niet één tape die voor alles zal werken, maar een goede kwaliteit papieren tape in medium en high tack varianten kan waarschijnlijk aan de meeste van uw behoeften voldoen. Waarom dan doorzichtige tape gebruiken? Omdat er een paar dingen zijn die papieren tape niet zo goed kan.

Vanwege de papieren laag is het niet zo geschikt voor het maken van meerkleurige vinyl afbeeldingen die een nauwkeurige volgorde van de ene laag op de andere vereisen. Zelfs voor graphics in één kleur kan het moeilijk zijn om precies te zien waar het vinyl gaat eindigen. En als u DIY poster oid verkoopt die uw klant zelf zal installeren, benadeeld papier de visuele aantrekkelijkheid van uw product. De behoefte aan meer transparantie of een betere presentatiekwaliteit brengt veel mensen ertoe te kiezen voor doorzichtige tape.

 

Transparante Transfer Tape


Transparante tapes zijn zo transparant omdat ze gemaakt zijn van plastic in plaats van papier. De transparante kunststofconstructie zorgt voor de transparantie die sommige signmakers nodig hebben. Zoals hierboven vermeld, maakt het de voorgemaskerde afbeelding ook aantrekkelijker voor doe-het-zelvers omdat het onderliggende vinylontwerp duidelijk zichtbaar is. Deze helderheid van het vinyl maakt ook de installatie gemakkelijker omdat de installateur precies kan zien waar de letters komen te staan ten opzichte van de ondergrond of andere ontwerpelementen.

De plastic frontfolie die doorzichtige tape zo aantrekkelijk maakt, maakt het ook wat minder praktisch en veelzijdig. Het werkt niet zo goed voor natte toepassingen omdat de vloeistof niet door de folie heen kan. Als u dus te veel gebruikt, kan de vloeistof onder de tape vast komen te zitten en de kleeflaag van het vinyl en van de tape zelf aantasten, wat kan leiden tot de-laminatie van het vinyl van de plastic beschermfolie. Transparante tape kan ook nat worden aangebracht, maar dat moet voorzichtiger gebeuren. 

Doorzichtige tapes hebben meestal ook een lagere kleefkracht en zijn daarom niet zo doeltreffend voor het overbrengen van bepaalde soorten vinyl. Sommige vinylsoorten vereisen een agressievere kleefstof om ze van de schutlaag te verwijderen. De meeste doorzichtige tapes zijn niet geschikt voor deze vinylsoorten.

Een ander nadeel van doorzichtige tapes is statische elektriciteit. De plastic frontfolie heeft de neiging statische lading op te wekken, vooral in droge omgevingen. Dit kan stof en vuil aantrekken, waardoor schone bubble-free transfers worden bemoeilijkt. In tegenstelling tot papieren tape kunnen doorzichtige tapes die voor vinylafbeeldingen zijn gemaakt, niet worden gebruikt voor T-shirt-transfers met een warmtepers. De plastic film op de voorkant heeft de neiging te smelten bij de temperaturen die nodig zijn voor succesvolle thermische transfers. Er zijn hittebestendige doorzichtige tapes die voor T-shirt transfers worden gebruikt, maar dat zijn speciale producten die niet geschikt zijn voor standaard grafische vinyltoepassingen. Klik hier voor meer informatie over transfer tape voor T shirt graphics.

Snijmaat van vinylbelettering vs. kleefkracht

Over het algemeen zijn high tack applicatietapes nodig om kleinere beletteringen van de drager te halen. Voor grotere vinyl belettering is meestal een medium tot low tack tape nodig om het gemakkelijker te verwijderen na de transfer.

"All purpose" applicatietapes zijn veelzijdiger en zijn ontworpen voor gebruik op belettering van elk formaat voor de meeste signmaking toepassingen. Zij zijn een goede optie voor de meeste klussen.

 

Algemene handleiding:

Belettering                        Tape Tack Level

Minder dan 100 mm        Hoog
100 mm of groter            Medium
300mm of groter             Laag

 

Druktechniek en voorbereiding

Voor gezeefdrukte en digitaal gedrukte stickers moeten de inkten en doorzichtige lagen goed "uitgehard" zijn voordat de tape wordt aangebracht. Oplosmiddelen in niet-uitgeharde inkten en coatings zorgen er vaak voor dat de sticker en de tape aan elkaar kleven, waardoor het moeilijk wordt om de tape te verwijderen nadat de afbeelding is aangebracht. Oplosmiddelen kunnen er zelfs voor zorgen dat de inkt van het vinyl loslaat als de tape wordt verwijderd.

Voor gezeefdrukte of digitaal geprinte vinylafbeeldingen is het uitharden van het inktsysteem van cruciaal belang. Misschien wilt u dit niet horen, maar de vuistregel is dat u 24 uur moet wachten, zodat de inkt goed droog is, voordat u een transparante coating aanbrengt of overlamineert. Wacht vervolgens 24 uur voordat u de applicatietape aanbrengt en de print afsnijdt.

Nadat een vinylafbeelding is "getapet", moet deze kort daarna worden aangebracht. Langdurige opslag kan de hechting tussen de tape en de vinylfilm versterken, waardoor de tape na het aanbrengen moeilijk te verwijderen is. Deze toestand wordt nog verergerd als de graphic bij hoge temperaturen wordt opgeslagen.

Natte toepassingen hebben over het algemeen meer tijd nodig om de kleefstof van het vinyl aan de ondergrond te hechten. Dit betekent dat u meer tijd nodig hebt om de tape te verwijderen. Het is het beste om de graphic droog aan te brengen, als dat mogelijk is. Als u toch vloeistof moet gebruiken, gebruik dan zo weinig mogelijk.

 

Hoe om te gaan met de verschillende Sign elementen.

Aan te brengen oppervlakken, zoals displayboard, glas of stof, stellen unieke eisen. Een tape met een hoge kleefkracht kan moeilijk te verwijderen zijn, of kan bepaalde oppervlakken beschadigen, zoals displayborden, geverfde muren of inkt van niet-gelamineerde bedrukte media.

 

In dergelijke gevallen kan het voordelig zijn om een tape met een lagere kleefkracht te gebruiken of een tape die speciaal voor dergelijke oppervlakken is ontworpen. Wij raden u aan om applicatietapes te testen op geschiktheid, vooral als u niet zeker bent.

 

Aanbevolen tape per materiaalsoort:

Banners (Vinyl) - Medium tot hoge kleefkracht - MT72 , HT95

Boot- en scheepsdecoratie - Hoge kleefkracht (papieren tape voor natte toepassing) - MT52

Glas - Lage tot gemiddelde kleefkracht (papieren tape voor nat aanbrengen) - Regulus LT 4000 RLA

Wagenpark, Caravans en Aanhangwagens - Lage tot gemiddelde/hoge kleefkracht (hoogwaardige papieren tape) - MT95, LT95

Latex geschilderde muren - Tape met lage kleefkracht - MT52

Display Board - Tape met lage kleefkracht - Regulus LT 4000 RLA

Voertuig Grafisch - Middelgroot tot Hoog - MT72, MT95

Variaties in Vinyl

De prestaties van applicatietape verschillen soms tussen verschillende merken vinyl, of zelfs tussen verschillende kleuren van hetzelfde vinylmerk. Verschillende schutlagen/liners hebben ook invloed op de "lift"-eigenschappen van de tape.

Het kan gebeuren dat de applicatietape die u normaal gebruikt, niet zo gemakkelijk uitgesneden belettering optilt wanneer u met bepaalde vinyl- of folieproducten werkt. Als een taak buiten uw normale praktijk valt, kunnen allerlei omgevings- en andere invloeden het eindresultaat beïnvloeden. Daarom wordt aanbevolen dat u voor een specifieke toepassing tests uitvoert.

Ruwe of poreuze ondergronden

Het aanbrengen van vinylafbeeldingen op ruwe of poreuze ondergronden is een hele uitdaging omdat deze ondergronden een zwakkere verbinding vormen met de kleefstoffen op de tape en het vinyl. Een andere optie is de nieuwe 4078-RLA van R-Tape. R-Tape noemt het de enige tape die speciaal is ontworpen voor muurreclame. De tape heeft een medium kleefkracht en is geschikt voor matte vinyls voor binnenhuisdecoratie. Net als Preview Plus, vindt het een balans tussen de kleefkracht en de eigenschappen die nodig zijn voor loslaten en overbrengen.

 

Tips voor het aanbrengen van tape en het oplossen van problemen

Voorbereiden van het oppervlak

Reinig het oppervlak van de tape grondig met isopropanol of een vergelijkbaar schoonmaakmiddel. Reinig het glas tweemaal om ophopingen van ruitenreiniger te verwijderen.

Een oplossing van afwasmiddel in water (1 druppel per 5 liter) is een geschikte applicatievloeistof.

Het is mogelijk dat drukgevoelig vinyl niet hecht op autoruiten die behandeld zijn met waterafstotende producten (zoals siliconenpoetsmiddelen), ondanks het gebruik van reinigingsmiddelen. Het kan tot zes maanden duren voordat dergelijke raambehandelingen voldoende zijn uitgewerkt om het vinyl goed te laten hechten.

Voorkeursmethode om Vinyl Belettering van Liner te verwijderen

 1. Draai de afbeelding om, zodat de kant met het plakband naar beneden wijst
  2. Begin bij de bovenste hoek en verwijder de folie in een hoek van 180º.

 

Vinyl overbrengen; nat vs. droog

De meeste vinylafbeeldingen worden droog op het oppervlak van het bord aangebracht. Als u echter de natte methode gebruikt (meestal met papieren applicatietapes), kunnen de afbeeldingen over het oppervlak glijden, zodat ze gemakkelijker geplaatst en verplaatst kunnen worden.

Standaard papiertapes zijn slechts korte tijd bestand tegen nat worden.Als de tape te nat is of te lang nat blijft, scheurt deze, valt uit elkaar of laat lijmresten achter op het vinyl.

Natte applicatiemethode met papieren applicatietapes

Aanbreng-stappen

 1. Spuit een fijne nevel oplossing op het gereinigde toepassingsoppervlak OF op de kleefzijde van de getapete vinyl belettering.
 2. Breng de belettering op zijn plaats aan op het toepassingsoppervlak.
 3. Oefen een stevige druk uit met een rakel, van het midden naar buiten toe, om de luchtbellen en rimpels onder het vinyl te verwijderen.
 4. Wacht één of twee minuten om het vinyl te laten hechten.
 5. 5. Rakel een tweede keer stevig aan om het vinyl permanent te fixeren.
 6. 6. Verwijder het plakband voorzichtig door het vanuit de bovenhoek in een hoek van 180º terug over zichzelf te vouwen. *Als de tape niet gemakkelijk van het vinyl te verwijderen is, spuit dan een lichte nevel van natte oplossing op de achterkant van de tape en wacht een paar seconden. (Dit zou moeten helpen om de tape los te maken van het vinyl zonder lijmresten achter te laten).
 7. 7. Na het verwijderen van de tape moet de belettering nog een laatste keer worden uitgewreven, vooral aan de randen. Houd een stuk gebruikte beschermfolie over het vinyl om het oppervlak te beschermen en oefen een stevige uitwrijfdruk uit.
 8. 8. Druk eventuele luchtbellen in het vinyl weg met een speld.

 

Problemen oplossen

Lijmresten op vinyl bij gebruik van vochtige oplossing:

Gebruikt u te veel oplossing? Het is niet nodig om zowel het toepassingsoppervlak als de lijmzijde van het vinyl nat te maken. Maak slechts één van deze oppervlakken nat met een fijne nevel. Niet doordrenken!

Gebruikt u een plastic applicatietape?

Plastic is niet poreus zoals papier en houdt daarom vloeistof vast tussen de belettering en het applicatieoppervlak. Dit kan de hechting van het vinyl op het oppervlak vertragen en de kleefstof van de plastic tape snel afbreken. Probeer in plaats daarvan een papieren applicatietape.

Tape scheurt of valt uit elkaar bij gebruik van natte oplossing:

* Zie het eerste punt hierboven. Als voor bepaalde toepassingen echter meer natte oplossing nodig is dan normaal, probeer dan een kwaliteitspapier - het zwaardere papier houdt beter en langer.

Vinyl kleeft niet aan het oppervlak:

Probeer meer druk uit te oefenen met de rakel. Na het aanbrengen van het vinyl op het oppervlak van het bord, verwijder de applicatietape gedurende pas na minstens 10-15 minuten. De lijm op drukgevoelig vinyl verhoogt zijn hechting aan oppervlakken aanzienlijk na een korte periode van tijd. Dit geeft het een kans om een sterkere hechting op het oppervlak van het bord op te bouwen dan die van de tape op het vinyl.

Lastig oppervlak

Is het toepassingsoppervlak poreus, ruw of "niet klevend", zoals polyethyleen of een met latex geverfde muur? Drukgevoelig vinyl is ontworpen om te hechten op gladde, niet poreuze oppervlakken, probeer de vorige suggestie hierboven.

Breng je het vinyl aan op onregelmatige of geklonken oppervlakken?

Probeer een klinknagelborstel om het vinyl op de “lagere” punten te fixeren.

Hoe koud is het?

Drukgevoelig vinyl kan zich niet onmiddellijk hechten op zeer koude oppervlakken. In het ideale geval moeten de toepassingsomgeving en het oppervlak ten minste 10ºC zijn. Als dit niet mogelijk is, probeer dan de suggestie in het tweede punt hierboven.

 

Was het toepassingsoppervlak grondig gereinigd?

Als het oppervlak niet goed gereinigd is, zal de folie niet hechten.

Is de vinylafbeelding/belettering groter dan 100 millimeter?

Probeer dan een medium tack kleefband, die makkelijker te verwijderen is van grotere stukken vinyl. Maak de achterkant van de applicatietape nat met een fijne nevel van een vochtige oplossing en wacht één of twee minuten voordat u de tape van de vinylbelettering verwijdert.

 

Hoe oud is de tape of het vinyl?

Als de tape meer dan een jaar oud is, kan de kleefkracht verminderd zijn, tenzij anders aangegeven door de fabrikant.

Vinyl komt niet los van de drager:

* Probeer meer druk uit te oefenen op de tape en de afbeelding.

 

Bent u van vinylmerk, -soort of -kleur veranderd?

Soms kan zelfs een eenvoudige verandering in de kleur van hetzelfde merk vinyl de prestaties van applicatietape veranderen.

Hoe klein is de uitgesneden belettering of afbeelding?

Voor zeer kleine, ingewikkelde afbeeldingen kan een applicatietape met een hogere tack nodig zijn.

Probeer de applicatietape langere tijd gemaskeerd op het vinyl te laten zitten. Afhankelijk van de lijmlaag kan de hechting van sommige tapes op het vinyl in de eerste 24 uur met ongeveer 10% toenemen, wat voldoende kan zijn om een moeilijke, kleine afbeelding op te tillen.

 

Is de graphic te diep uitgesneden?

Dan kan de rand van het vinyl met de drager versmelten. Als dat het geval is, kunt u proberen de achterkant van de liner nat te maken met een fijne nevel van een vochtige oplossing of een vochtige spons, en dan proberen hem te verwijderen.

Is de applicatietape blootgesteld aan hoge temperaturen en/of vochtigheid?

Als dat het geval is, kan de tape zijn kleefkracht verloren hebben. Plakband moet aan de uiteinden bij kamertemperatuur worden bewaard. De maximale houdbaarheid van applicatietape is over het algemeen één jaar, mits goed bewaard. Temperatuurschommelingen buiten de aanbevolen termijn kunnen de resultaten verminderen.

 

Gebruikt u een medium tack kleefband?

Zo ja, probeer dan een high tack. Als u niet zeker bent van de kleefkracht van uw huidige product, neem dan contact met ons op om te bespreken welke producten het beste bij uw taak passen.

Fijne belettering komt niet los van de backing en blijft aan de muur kleven

Probeer dit eens: Trek bij het verwijderen van applicatietape met 2 handen de applicatietape naar beneden, vouw het volledig over zichzelf heen in een hoek van 180º en schuif de applicatietape langs de wand naar beneden. Instinctief zult u een hoek pakken en deze naar beneden trekken en weg van de muur in een hoek van 90º, dit is niet de juiste manier!

Als u nog steeds problemen heeft om de applicatietape los te maken van de belettering, gebruik dan een natte doek, licht uitgewrongen, om de applicatietape grondig schoon te vegen. De lijm in de applicatietape is oplosbaar in water en de applicatietape zelf is poreus. Het water dringt door het plakband heen en breekt het plakband af, terwijl de niet-poreuze letters onaangetast blijven en op hun plaats blijven. U zult merken dat de app tape veel flexibeler en buigzamer is als het nat is en het zal relatief gemakkelijk loskomen als u de bovenstaande techniek volgt.

Scheurkwaliteit: Tape wordt over het algemeen gebruikt in secties. Tape van goede kwaliteit scheurt netjes en voorspelbaar af, zodat u de gewenste maat in één keer kunt afsnijden. Bij papieren tapes van goede kwaliteit scheurt de kleeflaag samen met de papierlaag. Producten van mindere kwaliteit hebben een lijmlaag die niet scheurt en slierten lijm produceert zoals gesmolten pizza. Dit is niet alleen vervelend, maar kan ook leiden tot een ongelijkmatige lijmverbinding met het vinyl en de prestaties verminderen.

Rimpels en opstaande randen: Het meest vervelende aspect van papiertape van lage kwaliteit is kreukvorming. Als de tape rimpelt terwijl u hem op het vinyl aanbrengt, kan de rimpeling overgaan op het vinyl en het verpesten. Een goede aanbrengtechniek helpt, maar door te kiezen voor papieren/acryl applicatietape van een hogere kwaliteit wordt dit probleem veel minder vaak veroorzaakt. R-Tape Conform en MT72 zijn hiervoor zeer geschikt.

 

Bubbels

De meeste ervaren installateurs zijn op de hoogte van de voordelen van luchtkanalen voor voertuigwraps en printtoepassingen. U wist waarschijnlijk niet dat er een transfer tape bestaat met een soortgelijke eigenschap.  

Statisch:

Zoals hierboven vermeld, is statische elektriciteit één van de meest beruchte nadelen van transparante tape. Het gladde plastic oppervlak van de folie kan gemakkelijk een statische lading opwekken als de tape wordt afgewikkeld. Het probleem is gedeeltelijk gerelateerd aan de relatieve vochtigheid van uw werkomgeving. U kunt statische elektriciteit verminderen door de tape langzamer af te rollen, of door de bovenzijde van de folie te besproeien met een lichte nevel .

Opslagcondities en houdbaarheid

Applicatietape moet aan de uiteinden bij kamertemperatuur worden bewaard. De maximale houdbaarheid van applicatietape is één jaar, mits goed bewaard. De rol moet te allen tijde vrij van vocht worden gehouden.

Als je tips of trucs hebt, horen we dat graag. Stuur ons een e-mail en we zullen je ervaring delen met andere sign professionals.